Welkom bij
Les 1: De ingooi
Als u een vork heeft, bijvoorbeeld Aas-Vrouw, dan gaat u twee slagen maken als de Heer goed zit. U gaat echter ook twee slagen maken als uw linkertegenspeler deze kleur aanspeelt. Het maakt dan niet uit wie de Heer heeft, omdat u met Aas-Vrouw als laatste mag bijspelen.
Nu zou het natuurlijk vriendelijk zijn als uw linkertegenstander deze kleur inspeelt terwijl hij zelf de Heer heeft. Als het even kan zal de tegenstander dat vermijden. Echter, soms kan hij dat niet. Soms kunt u het spel zo afspelen, dat u de desbetreffende tegenstander op een zodanig moment aan slag brengt, dat hij de kleur, waar het u om gaat, wel moet spelen. Of omdat er geen andere kleuren meer zijn, of omdat de alternatieven net zo erg zijn.
Les 2: Aanwijzingen uit bieden en spelen
Voor goed af- en tegenspel is de nodige ervaring en techniek vereist. Aan de andere kant kent u waarschijnlijk ook wel de gevaren van het spelen op routine. Aanwijzingen uit bied- en spelverloop, die u moeten behoeden om op de automatische piloot te gaan spelen, zijn er meestal wel.
Ook kan het gebeuren dat u voor een beslissing komt te staan, waarvan het lijkt dat het om een fiftyfifty keuze gaat. Toch zijn er vaak aanwijzingen die er op wijzen dat de ene speelwijze meer kans op succes heeft dan de andere.
Les 3: Het speelplan in de verdediging
Om je succesvol te verdedigen moet het geschut al in stelling zijn gebracht voordat de aanval begint. Vertaald in bridgetermen betekent dat je goed moet luisteren naar het biedverloop van de tegenstanders en op basis daarvan al een soort plan opgesteld moet worden. De uitkomst is daar een wezenlijk onderdeel van.
Vaak valt te beluisteren dat de uitkomst een gok is, een schot in den blinde. Dat is terecht als u een biedverloop als 1♥ - 4♥ voor uw kiezen krijgt, maar soms geeft het bieden van de tegenpartij u voldoende informatie voor een uitkomst die gebaseerd is op een speelplan in de verdediging.